ASENNUS SISÄLTÖ


Ilmalämpöpumpun asennus

Asennuspalvelu on tarjolla kaikkiin verkkokaupastamme hankittuihin ilmalämpöpumppuihin. Asennukset suorittavat asentajamme, joilla on turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin myöntämä lupa.

Palvelun saatavuus

Asennuspalvelu on tarjolla Uudenmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueille manner Suomessa.

Muu Suomi ja saaristo sopimuksen mukaan. Ota yhteys myyntiimme: 044 9728799

Lisätietoja asennuspalvelusta puhelimitse

Jos jokin asia askarruttaa, tai kaipaat palvelusta lisää tietoa, niin myynti auttaa numerossa 044 0728799

Asennuksen ajankohta

Olemme yhteydessä arkipäivän sisällä palvelun tilaamisesta ja tällöin sovitaan tarkempi asennusajankohta. Asennus pyritään toteuttaa 2 viikon kuluessa tilauksesta. Nopeimmillaan ilmalämpöpumpun ja asennuksen saa jo seuraavana arkipäivänä tilauksesta.

Asennuksen tilaaminen ja eteneminen

 1. Selvitä mihin ilmalämpöpumpun sisäyksikkö ja ulkoyksikkö voidaan asunnossa sijoittaa
 2. Tutustu asennuspalvelun toimitussisältöön ja mahdollisten lisätöiden kustannuksiin. Mahdolliset lisätyöt maksetaan käteisellä, tai kortilla asennuksen yhteydessä.
 3. Tilaa asennuspalvelu
 4. Myynti on yhteydessä tilauksen jälkeen ja sopii asennusajankohdasta, sekä mahdollisista lisätyötarpeista.
 5. Suorita tarvittavat ennakoivat työt ennen asentajan saapumista. Asiakas järjestää vapaan pääsyn kohteeseen asennuspäivänä klo. 8.00 - 18.00 välisenä aikana.
 6. Laitteistolle tulee olla saatavilla vikavirtasuojalla varustettu sähköpistorasia 5 m etäisyydellä ulkoyksiköstä. Asiakas vastaa esteettömästi saatavasta työmaasähköstä asennuksen ajan.
 7. Asentajamme tulee sovittuna ajankohtana suorittamaan asennuksen, jonka jälkeen ilmalämpöpumppu voidaan ottaa käyttöön.

Perusasennus / toimitussisältö

Perusasennus sisältää:

 1. Ilmalämpöpumpun asennustarvikkeet
 2. Perusasennustyöt (riittävät useimmissa kohteissa). Perusasennuksessa sisäyksikkö ja ulkoyksikkö ovat ulkoseinän vastakkaisilla puolilla ja seinään tehtävä reikä ei vaadi erikoistyökaluja.
 3. Sisäyksikön asennus max. 2,5 m korkeuteen.
 4. Ulkoyksikön teline valintojen mukaisesti asennettuna. Seinätelineen osalta asennus max. 1,5 m korkeuteen. Maatelineen osalta asennus valmiille kantavalle ruotimattomalle alustalle.
 5. Ulkoyksikön vaimenninkumisarja (4 kpl) ja sen asennus
 6. Ulkoyksikön asennus
 7. Eristetyt kylmäaineputket ja niiden asennus ulko- ja sisäyksikön välille, max. 4 m
 8. Sähköistys ulkoyksikön ja sisäyksikön välille tarvikkeineen
 9. Sisäyksikön kondenssivesiputki ja sen asennus kylmäaineputkien kanssa samaan koteloon
 10. Ulkopuolen asennuskanavasarja putkituksille asennuksineen, max. 4 m
 11. Reiän poraaminen rankarunkoiseen ulkoseinään sisäyksikön putkiyhteen kohdalle, max. 30 cm paksu seinä ja max. 3,5 m korkeuteen maanpinnasta, tai alapuolisesta tasosta
 12. Reiän suojaputki ja sen asennus
 13. Suojaputken ja putkiyhteen välin eristäminen ja tiivistäminen ilmavuotojen estämiseksi
 14. Laitteiston sähkösyöttö maadoitetulta pistorasialta, tai turvakytkimeltä pintavetona, max. 5 m
 15. Järjestelmän tyhjiöinti
 16. Laitteiston testaus
 17. Asennuspöytäkirjan laatiminen
 18. Käyttöopastus laitteelle perustoimintojen osalta
 19. Opastus omatoimisesti toteutettavien huoltotöiden osalta
 20. Töistä syntyneiden roskien keruu ja asianmukainen jatkokäsittely

Lisätyöt

Perusasennuksista poikkeavat asennukset on mahdollista toteuttaa lisätöinä. Osalle lisätöille on määritetty valmiiksi kiinteät hinnat. Lisätyöt, joiden laajuus pystytään määrittämään vasta työmaalla, hinnoitellaan tapauskohtaisesti työmaalla asentajan toimesta. Lisätöistä sovitaan ennen asennuksen aloittamista asentajan kanssa erikseen. Mahdolliset lisätyöt tilataan myynniltä tai asentajalta. Asentaja laskuttaa asiakasta tehdyistä lisätöistä asennuksen yhteydessä.
Lisätyötunnit 65 EUR per tunti. Lisätöitä ovat kaikki muu perusasennuksen ulkopuolinen työ.
Putkitusten lisämetrit sisä- ja ulkoyksikön välille. Sisältää eristetyt kylmäaineputket, kondenssivesiputken, sähköjohdot ja asennuskanavat tarvikkeineen asennettuna 45 EUR per metri / m.
Erikoisporaukset seinään lisätöinä max. 400 mm paksuudelle. Hinnat ovat EUR / kpl.

 • Timanttiporaus betoniseinään 250 EUR
 • Timanttiporaus Siporex- ja kevytsoraharkkoseinään 50 EUR
 • Timanttiporaus tiiliseinään 50 EUR
 • Poraus massiivipuuseinään 50 EUR

Rakennustelinetyökustannukset normaalista poikkeaviin asennuskorkeuksiin määritetään tapauskohtaisesti.
Vanhan ilmalämpöpumppujärjestelmän purku voidaan tilata lisätöinä uuden järjestelmän asennuksen yhteydessä. Järjestelmän purku edellyttää kylmäaineiden käsittelyä ja sen saa suorittaa ainoastaan kylmäaineluvat omaava asentaja. Purkutyön hinta on 140 EUR.

 • Vanhan laitteiston purku sisältäen kylmäaineiden talteenoton ja pumppujen, sekä putkistojen purun
 • Pumpun ja sisäyksikön asianmukainen käsittely ja vieminen kierrätykseen
 • Järjestelmän kylmäaineen talteenotto ja jatkokäsittely määräysten mukaisesti
 • Ei sisällä mahdollisia rakenteiden paikkaus ja tiivistystöitä
 • Asennuksiin ei sisälly

  • Asennuspaikan edusta raivaus, kuten huonekalujen siirto
  • Huonekalujen jne.. suojaaminen asennuksessa syntyvältä pölyltä
  • Maatelineen alustan maarakennustyöt
  • Mahdolliset rakennustelinetyöt
  • Maatelineen alustan maarakennustyöt
  • Ulkoyksikön kondenssiveden johtaminen pois laitteelta
  • Perusasennusta laajemmat sähkötyöt kuten sähkösyötön tuominen pääkeskukselta ja turvakytkimen asentaminen

  Ulkoyksikön telineen valinta seinätelineen ja maatelineen välillä

  Perusasennuksen hintaan kuuluu seinäteline, joka kiinnitetään ulkoseinärakenteeseen. Seinärakenteesta ja sijoituspaikasta riippuen seinätelineen kautta voi tulla ulkoyksikön toiminnan ääniä, jotka saatetaan kokea sisällä haitallisina. Mahdolliset seinätelineen kautta välittyvät äänet voidaan poistaa asentamalla ulkoyksikkö asentajalta lisähintaan tilattavalle maatelineelle. Maatelineen asennuksessa on huomioitava, että alustan tulee olla routimaton, sekä kova ja painumaton. Kovaksi alustaksi soveltuu hyvin betonilaatat, jotka on asennettu asennushiekan varaan. Maatelineessä on säätöjalat, mutta on suositeltavaa, että betonilaatat on asennettu asennushiekan varaan samaan korkoon. Maateline voidaan asentaa myös terassin, parvekkeen, pihakivetyksen, betonitason, tai asfaltin päälle. Seinätelineen voi tilata asentajalta vaihdettavaksi maatelineeksi 50 euron lisähintaan.

Sähköliitännät ilmalämpöpumpulle

Perusasennuksen edellytys ilman sähkötöistä syntyviä lisäkuluja on, että ulkoyksikön läheisyydessä on sähköt maadoituksella ilmalämpöpumpun kytkemistä varten. Sähköissä tulee huomioida ilmalämpöpumpun tuoma lisäkuormitus. Sähköt varustetaan tarvittaessa turvakytkimellä. Sähköt on suositeltavaa olla valmiina ulkopuolella, mutta ne voidaan tarvittaessa tuoda putkikanavassa sisäkautta ilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Tällöin sisäpuoliset sähkövedot toteutetaan pintavetoina. Tarvittavat sähkötyöt on hyvä suorittaa asiakkaan tilaaman sähköasentajan toimesta ennen asennusta. Sähkötyöt voidaan tilata myös ilmalämpöpumppuasentajalta. Lisäsähkötöiden toteuttamisen ajankohta sovitaan asentajan kanssa erikseen. Pienemmät lisätyöt voidaan usein toteuttaa samanaikaisesti ilmalämpöpumpun asennuksen kanssa. Laajemmat sähkölisätyöt edellyttävät usein erillisen lisäkäynnin.

Asennus / Takuu:

 • Asennuksen takuuaika on 24 kk

Ilmalämpöpumpun asennuksen kotitalousvähennys

Ilmalämpöpumpun perusasennuksen töiden osuus, sekä mahdolliset lisätyöt kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen ja sitä voi saada enintään 2250 EUR vuodessa. Vähennys on 40% arvonlisäverollisesta työn osuudesta ja vähennys suoritetaan ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Omavastuun osuus kotitalousvähennyksessä on 100 EUR (v. 2021)